-Háziorvosi ellátás, orvosi konzultáció -Bach-virág terápia, GUNA kezelések
-Oktatás, előadások -Masszázs, aromaterápia, illóolaj kezelés
-Akupunktúrás kezelések -Méregtelenítő kezelések, Böjt kúrák vezetése
-Homeopátiás tanácsadás -Komplex diétás, életmód- és életviteli tanácsadás

Homeopátia

A homeopátia szó görög eredetű, jelentése: "hasonló betegség", ezért magyarul "hasonszenvi gyógymód"-nak is nevezik. A homeopátia alapgondolata, hogy "hasonlót hasonlóval gyógyítunk". A terápia alapelve, hogy ha egy anyag nagyobb mennyiségben előidéz bizonyos tüneteket, akkor kis mennyiségben alkalmazva mellékhatások nélkül gyógyítani képes az ugyanazokat a tüneteket kiváltó betegséget. Ez a felfogás több ezer éves múltra tekint vissza, habár a módszer csak aránylag a 20. század végére vált önálló terápiás ággá.

A homeopátia olyan holisztikus módszer, melynek egyik alapvetése, hogy szervezetünk öngyógyító -feltéve, hogy megfelelő ellátásban részesül- így a homeopátiás kezelés célja az öngyógyító képességünk serkentése és erősítése.

A homeopátia olyan egyénre szabott gyógymód, amely a beteg ember egészét-testi és lelki tüneteit- egyaránt figyelembe veszi a gyógyszer kiválasztásánál.

Az úgynevezett hagyományos orvoslás és a homeopátia nem egymás riválisai, hanem a beteg ember javát szolgáló, a betegségekben enyhülést és gyógyulást hozó, egymást kiegészítő gyógymódok. A "komplementer medicina", vagy "nem konvencionális gyógymód" kifejezések mind-mind a hagyományos gyógyító eljárásoktól eltérő gyógyító tevékenységet jelölik.

A homeopata a tüneteket annak jeleként értékeli, hogy szervezetünk küzd a betegség ellen, és olyan orvosságot ír elő, melynek hatóanyaga töményen hasonló tüneteket idézne elő. Olyan gyógyszert keres, amely egész szervezetünk kezelésére alkalmas, nem pedig olyat, amely pusztán a tüneteket veszi célba (bár akut esetekben tünetkezelő szereket is előírhat).

Amikor a homeopata először készít "felmérést" valakiről, felméri a páciens kórelőzményét, az egészségi állapotát, sőt az életmódját, a személyiségének, rokon- és ellenszenveinek, és a betegségének szubjektív tüneteit is, hogy mindezek alapján meghatározhassa a páciens fizikai és érzelmi típusát. A homeopata ugyanis alkati képet akar kapni a betegről. Ezután olyan orvosságot próbál találni, amely sokkal inkább az alkatunknak felel meg, mint csupán az adott betegségnek.

A homeopátia legfőbb alapelve az úgynevezett hasonlósági törvény, amelynek értelmében a hasonlók hasonlókkal gyógyíttatnak (similia similibus curantur). A beteg azt a gyógyszeranyagot kapja homeopátiás hígításban, ami hígítatlanul adva az egészséges emberben kiváltja a beteg panaszaihoz hasonló tüneteket.

A homeopátiás gyógymód szemlélete szerint a szervezetben az összes életműködést az életerő irányítja, s az ember addig egészséges, amíg ez az életerő egyensúlyban van. A tünetek a belső zavar jelei, ezért nem szabad allopátiás gyógyszerekkel elnyomni ezeket. A homeopátiás szerek az életerőre kívánnak hatni. Egy adott tünettel szemben fel kell erősíteni a szervezetet, amely általában tudja, hogy mi a teendője. A homeopátiás gyógyítás engedi a folyamatot lejátszódni, azt nem akasztja meg. Ez az alapvető különbség az allopátiás gyógyszerek hatásával szemben.

A homeopátia miden irányzatában szabályozó (regulációs) terápia: tehát a kifáradt, blokkolódott öngyógyító folyamatok aktiválására való törekvés és holisztikus gyógymód (tehát nem a betegség, hanem a beteg áll a figyelem középpontjában). Mert valódi terápiás sikerre csak akkor számíthatunk, ha a beteg testi, lelki, szellemi tüneteit egyaránt figyelembe vesszük a homeopátiás szer kiválasztásánál és sikeres terápia esetén mindhárom szinten kedvező folyamatok indulnak el.

A gyógyítás nemcsak a beteg szervre irányul, hanem a testi-lelki egyensúly visszaállítására és egy esetleges újabb betegség megelőzésére. Az alkalmazott gyógyszerek által a szervezettel közölt információ hatására a szervezetben meglévő - csak valamilyen okból gátolt - öngyógyító folyamatok működésbe lépnek.

A homeopátia előnyei

A homeopátiás kezelés célja az öngyógyító képességünk serkentése és erősítése. Olyan egyénre szabott gyógymód, amely a beteg ember egészét-testi és lelki tüneteit- egyaránt figyelembe veszi a gyógyszer kiválasztásánál. Fontos megemlíteni, hogy a homeopátiás gyógyítás eredményessége tudományos eredményekkel igazolható. A homeopata orvosok közel 200 éve kutatják és alkalmazzák sikerrel a módszert.

A homeopátia szabályainak betartásával a kezelés mellékhatásmentes, de néha, mint ahogyan azt más természetgyógyászati módszereknél is láthatjuk, előfordul, hogy a tünetek a javulást megelőzően felerősödnek, vagy a régebbi panaszok rövid időre kiújulnak, hogy aztán végleg elmúljanak.

Linkek: Mi rEVOL Express-szel számlázunk! | Szolnok lap | Vízpart Szabadidőközpont | Bach terápia linkgyűjtemény